Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?


Modern ticaret sınırsız olanak barındırdığı için son zamanlarda insanlar sıklıkla girişimci olmayı hayal ediyor. Ticaret iyi fikirlerin ortaya sunulmasıyla avantajlı bir gelir kapısı olma potansiyeline sahip bir sektördür. Günümüzde girişimci olmak isteyen kişilerin öncelikle şirket kurmak için adım atması gerekir. Fakat Türk Ticaret Kanunu’nda veya Türk Borçlar Kanunu’nda çok çeşitli şirket türleri bulunduğu için girişimci adayları zaman zaman kafa karışıklığı yaşayabilir.

Türk Ticaret Kanunu’nda bulunan şirketler iki ana başlık üzerinden incelenebilir, bunlar sermaye şirketleri ve şahıs şirketleridir. Bu şirket türleri sermaye gerektirme durumlarına göre tasniflenir. Kurucularına çeşitli yönlerden avantaj sağlayan şahıs şirketleriyse kimi girişimci kesimleri tarafından sıkça tercih edilir. Peki, şahıs şirketi nedir? Nasıl kurulur?

Şahıs şirketi bir veya birden fazla kişinin bir araya gelerek kurabileceği şirket türüdür. Bu şirket türünde ortakların sunabileceği sermaye para olabileceği gibi kişisel emek de olabilir. Şahıs şirketlerinde sermaye gösterilmesi gerekmez yani isteyen ve koşulları sağlayan herkes şahıs şirketi kurabilir. Fakat sadece gerçek kişiler şahıs şirketlerine ortak olabilirler.

Şahıs şirketlerinde ortakların veya şirket sahibinin sorumluluğu sınırsızdır. Yani ortaklar veya sahip şirketin borçlarına karşı tüm malvarlığıyla sorumludur. Türk Ticaret Kanunu’nda kollektif ve komandit şirketler şahıs şirketi olarak kabul edilir, ayrıca adi şirketler de şahıs şirketidir. Şirket için alınacak kararlarda oy çokluğu değil oy birliği aranır. Ortaklar şirketin borçlarından kendi payları oranında sorumluluğa sahip olur.

Tek başına sermaye bulundurmaksızın şirket açmak isteyen girişimcilerin gözdesi olan şahıs şirketleri, ortaklara veya sahiplere yasal bir kimlik kazandırır. Bankacılık ve borsa dışında her alanda şahıs şirketi açılabilir. Ayrıca düşük kazançlı girişimler için gelire göre vergi oranı uygulamasıyla şahıs şirketleri diğer şirket türlerinden daha kazançlıdır.

Şahıs şirketleri sermaye şirketleri gibi uzun kapatma süreçlerinden geçmez. Dilekçe ile şahıs şirketi kapatılabilir. Şahıs şirketlerinde kollektif ve komandit şirketlerin özellikleri değişiklik göstermektedir. 

Adi Şirket

  • Adi şirketler ticari şirket sayılmaz, Türk Ticaret Kanunu’nda değil Borçlar Kanunu’nda açıklanır.
  • En az iki kişinin yazılı veya sözlü şekilde anlaşmasıyla kurulur. 
  • Ortaklardan her biri ticari ünvanını sicile tescil ederek kullanabilir. 

Kollektif Şirket

  •  Kollektif şirket en az iki ortakla kurulur. 
  • Kollektif şirket ortaklarından her biri şirketi yönetmeye haizdir. Fakat ortaklar anlaşırsa bir yönetici seçilebilir veya tüm ortaklar yetkili kılınabilir. 
  • Şirket ortakları alacaklılara karşı ikinci dereceden sınırsız sorumludur. Yani şirketin mal varlığının bitmesi durumunda ortakların şahsi mal varlığına gidilir.

Komandit Şirket

  • Komandit şirketlerin iki türü vardır: adi komandit şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket. Adi komandit şirket şahıs şirketiyken sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketidir. 
  • Komandit şirketler komandite ve komanditer olmak üzere iki ortakla kurulur. Komandit ortak sınırsız sorumluyken komanditer ortak sınırlı sorumludur.
  • Komandite ortaklar şirketi yönetir.
  • Komanditer ortaklar şirketin borçlarından sadece şirketteki payları üzerinden sorumludur.
  • Adi komandit şirketin tüzel kişiliği bulunmaz.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi nasıl kurulur?

18 yaşından büyük, ayırt etme gücüne sahip bireyler şahıs şirketi kurabilir. Memurların şirket kurması yasaktır fakat sigortalı işte çalışan veya emekli olan kişiler şahıs şirketi kurabilir. Türkiye’de şirket kurmak gerekli belgelerin ilgili ticaret sicili müdürlüğüne sunulmasıyla başlatılır. Bu gerekli belgelerden bazıları ikametgâh, kurucuların kimlik belgeleri, imza sirküleridir. 

  • Kurulum işlemleri çevrim içi olarak şu adımlar takip edilerek gerçekleşir:
  • Girişimciler MERSİS üzerinden başvurarak gerekli belgeleri yükler.
  • İmzaların noterlikçe onaylanması gerekir.
  • Ardından Ticaret Sicil Müdürlüklerinde ortakların imza yetki beyanları hazırlanır.
  • Kurucuların ilgili belgelerle Sicil Müdürlüğüne başvurmasıyla tescil tamamlanır.
  • Vergi dairesine başvurularak vergi levhası alınır. Böylece şahıs şirketi kurulmuş olur.

Girişimciler tercih ederlerse bir profesyonelle birlikte çalışarak bu adımları daha rahat şekilde tamamlayabilir. Gerekli olan tüm işlemler hızla ve güvenle tamamlanır, şirket en kısa sürede açılmış olur. Böylelikle şirket, faaliyetlerini hemen gerçekleşmeye başlayabilir.

Şahıs şirketi kurulurken bazı maddelere dikkat edilmesi, şirketin artan bir ivmeyle büyümesine yardımcı olabilir.

  • Tahmini Kazancın Büyüklüğü: Şahıs şirketlerinde kazançla oranlanarak artan bir vergilendirme sistemi vardır. Bu nedenle belli bir miktarın altında kazanç sağlayacağı tahmin edilen işler için şahıs şirketi kurmak daha avantajlıdır. 
  • Ticari Ünvan: Ticari ünvanın daha önce kullanılıp kullanılmadığının araştırılması gerekir. Ayrıca şahıs şirketlerinde en az bir ortağın adı ve soyadının ticari ünvanda bulunması zorunludur.
  • Hedef Kitle: Hedef kitlenin belirlenmesi şirketin hangi yolda daha başarılı olacağını netleştiren bir maddedir. Hedef kitlesi belli olan bir şahıs şirketi, reklam ve tanıtımları o kitlenin önüne düşürerek kazancını artırma fırsatı yakalar.
  • SGK ve Bağ-Kur Kaydı: İş yerinde işçi çalıştırmayı planlayan şahıs şirketi ortakları, iş yeri faaliyet belgesini en geç iş yerinin faaliyete geçtiği gün SGK’ya beyan etmekle yükümlüdür.
  • Gelir ve Gider Hesaplamaları: Şahıs şirketinin hızla başarıya ulaşmasındaki etkenlerden biri de gelir ve gider hesaplamalarının profesyonel bir şekilde yapılmış olmasıdır. Bunun için muhasebe desteği alınabilir. 
Şahıs Şirketi Kimler İçin Uygundur?
Şahıs Şirketi Kimler İçin Uygundur?

Şahıs şirketi kimler için uygundur?

Şahıs şirketleri girişimci olmak isteyenler için birçok avantaj sağlar. Bu avantajlar sayesinde girişimci adayları, sermaye şirketlerinde olduğu gibi yüksek meblağlarda bir paraya sahip olmasalar da şahıs şirketi açıp işletmelerini kurma fırsatı yakalar. Belli bir seviyenin altında kazanç sağlayan şahıs şirketleri, sermaye şirketlerinin %25 olan vergi oranından daha az olan %15’lik veya %20’lik vergi oranlarıyla vergilendirilir. 

Şahıs şirketi kurmak;

  • Yıllık kazancı 230.000₺’nın altında kalacağı öngörülen girişimler,
  • Şirket kurulumu ve kapatılma sürecinin hızlı ve kolay biçimde ilerlemesini isteyen girişimciler,
  • Sermayesi bulunmayan veya kısıtlı sermaye sahibi girişimciler,
  • Şirketi tek başına ya da bir ortakla nispeten daha kolay biçimde kurmak isteyenler,
  • 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük genç girişimciler,
  • Kurulum sırasında daha az belge doldurmak isteyenler,
  • Düşük kazanç beklentisinde olan girişimler,
  • Kuruluş, şube açılışı ya da kayıt silme gibi harçlarda daha düşük maliyet arayanlar,
  • Daha az belge gerektirdiği için kurulumda daha az belge harcı ödemek isteyenler,
  • Şirket hakkında alınması gereken kararların daha ivedi biçimde alınmasını isteyen ortaklar,
  • Şirket kurma konusunda tereddütleri olan girişimciler için sağladığı hızlı ve kolay şirket kapatma prosedürleriyle daha avantajlıdır. 

Şahıs şirketi online kurulabilir mi?

Şahıs şirketi online olarak kurulabilir. Mükellef sayesinde mekân ve zaman fark etmeden online şahıs şirketi kurmak mümkündür. Çevrim içi olarak hızla kurulabilen şahıs şirketiyle ticari faaliyetlere hemen başlayabilirsiniz. Çeşitli muhasebe destekleriyle kurulum sonrası süreci de çok daha kolay şekilde ilerletebilirsiniz. 

Mükellef ile şirketinizi online kurun

Şahıs şirketi kurmak isteyen girişimciler için online olarak şirket kurma hizmeti sağlayan Mükellef, sisteme yükleyeceğiniz belgelerle çok kısa bir süre içinde şahıs şirketi kurmanıza yardımcı oluyor. Uzman destek sayesinde ilk yıldan itibaren tasarruf etmeye başlayabilirsiniz. Avantajlı fiyatlarıyla ve uzman kadrosuyla Mükellef, yaklaşık on dakika içinde başvuracağınız şahıs şirketinizin daima yanında! 



Haber Kaynak Linki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir